Home Ön itt van:

Író-olvasó találkozó Beregszászban

november 4.

A kortárs magyar irodalom jeles képviselőivel találkozhattak az érdeklődők november 4-én a Rákóczi-főiskolán. Az Európai Utas Alapítvány és a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet közreműködésével a világutazó Ferdinandy György, Száraz Miklós György, Módos Péter, és a kárpátaljai Vári Fábián László látogatott el Beregszászba. Az eseménynek a főiskola szakképző intézetében található Fodó Sándor Kulturális Központ adott otthont. A két szervezet a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködve ez év júniusában mutatta be a Hídak – korok – Budapest című kiállítást a beregszászi főiskolán. Ennek folytatása volt a most megszervezett író-olvasó találkozó.
Az intézmény nevében Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója köszöntötte a vendégeket és irodalomkedvelőket. Módos Péter, az Európai Utas Alapítvány kurátora, a találkozó moderátora elmondta, a nemzetközileg ismert, Magyarország történelmét bemutató kiállítás (Hídak – korok – Budapest) anyagait egy kötetben gyűjtötték össze, amely mindössze néhány száz példányban jelent meg. A kiadványt a bemutatkozó szerzők több kötetével együtt a találkozón részt vett érdeklődők ingyen megkaphatták, s dedikáltathatták.
A vendégül hívott neves írók és költők meséltek kalandos életükről, felolvastak műveikből, s a közönséggel a hazáját elhagyó, majd visszatért, s az itthon maradó alkotókról beszélgettek.
A rendezvény végén a PCS virágcsokorral köszöntötte Ferdinandy Györgyöt, aki októberben töltötte be 80. életévét, s a főiskolával közösen összeállított ajándékcsomagokkal köszönte meg a négy szerző részvételét, illetve hogy elhozták Beregszászba az élő irodalmat.

Az 1956-os forradalom évfordulóján, október 23-én nyílt meg Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában az Európai Utas kiállítása.

A kiállítást megnyitotta:

Szigeti Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh elnöke

és Szomráky Béla, az Európai Utas kurátora.

 

 

Az Európai Utas kiállítása az ungvári Néprajzi Múzeumban

szeptember 8.

A kiállítást megnyitotta:

Vári Fábián László költő

dr. Vida László konzul

Módos Péter, az Európai Utas kurátora

 

 

Az Európai Utas kiállítása október 8-án nyílt meg a marosvásárhelyi Bolyai Líceumban.

A kiállítást megnyitotta:

Kilyén Ilka, az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület Maros megyei elnöke

és Módos Péter, az Európai Utas kurátora

A kiállítás a Bolyai Farkas Gimnázium első emeleti folyósóján kapott helyet. A kiállítás megnyitója egyben a Székelyföldi Napok rendezvénysorozat első programja volt.

 

 

Az Európai Utas Alapítvány az Eperjesi Megyei Múzeummal közösen rendezte meg

Hidak, korok, Budapest

című kiállítását

az Eperjesi Megyei Múzeumban, szeptember 17-én.

A kiállítást megnyitotta:

dr. Szesztay Ádám konzul

dr. Adrian Latta, az eperjesi Krajske Museum igazgatója

Szomráky Béla, az Európai Utas kurátora

dr. Robert Pollak, a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója

 

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.