Home Ön itt van:

Szent László emlékezete címmel nyílt kiállítás szeptember 14-én a párkányi városi múzeumban, a Szent László-emlékév alkalmából, a művelődési központ és a városi múzeum közös szervezésében.

A kiállítás tizenegy nagy méretű, színes tabló segítségével mutatja be Szent László személyét, uralkodásának eredményeit, a történelmi körülményeket, amelyek között élt és uralkodott, továbbá azt is, milyen kultusza van Lengyelországban, Horvátországban, Itáliában és másutt.

A megnyitón ünnepi köszöntőt mondott Pomogáts Béla, az Európai Utas Alapítvány elnöke, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, aki a következőképpen kezdte mondanivalóját: „Volt egyszer egy  húszmillió fős, nagyon gazdag Magyarország, melynek értékes történelme volt”. Sorolta neves királyait, uralkodóit, s köztük Szent László királyt, akinek kettős értelmezését emelte ki  magyar történelmi és egyházi vonatkozásban. László király volt az, aki megszilárdította a magyar államot. Nemcsak lovagkirály volt, hanem egyben bölcs és előrelátó uralkodó. Ő emelte országa népét Európa alkotó nemzetei közé. A magyar történelem legnagyobb alakja, beírta nevét a középkor történelmébe – mondta Pomogáts Béla.

Módos Péter író röviden bemutatta az Európai Utas Alapítvány történetét, küldetését és célját. Az alapítvány egységes magyar nemzetben gondolkodik, és missziós tevékenységével erősíti a kapcsolatokat, többek között ezzel a kiállítással is a Kárpát-medencében, de Európa többi országában ugyancsak.

Szende László, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője történelmi szempontból méltatta Szent László életét. Beszélt az adott kor viszontagságairól, valamint a Szent László-tiszteletet jelképező, történelmi viharokat megélt nagyváradi szobrának sorsáról. Említést tett a magyar néphagyományok által fennmaradt, ma is ismert legendákról, és a Szent Lászlót övező tisztelet európai jelentőségéről. A megnyitót Pálmai Árpád esztergomi egyházzenész-karnagy Szent Lászlóról szóló egyházi énekekkel gazdagította.

A kiállítás anyaga arra ösztönöz bennünket, legyünk büszkék gazdag és nagy értékeket hordozó történelmünkre és uralkodóinkra, köztük a lovagkirályra, Szent Lászlóra, akit az egyház 1192-ben Nagyváradon szentté avatott. A kiállítás a párkányi múzeumban október 1-ig tekinthető meg.

Dániel Erzsébet írása  a felvidek.ma oldalon (http://felvidek.ma/2017/09/szent-laszlo-emlekezete-kiallitas-parkanyban/)

Író-olvasó találkozó Beregszászban

november 4.

A kortárs magyar irodalom jeles képviselőivel találkozhattak az érdeklődők november 4-én a Rákóczi-főiskolán. Az Európai Utas Alapítvány és a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet közreműködésével a világutazó Ferdinandy György, Száraz Miklós György, Módos Péter, és a kárpátaljai Vári Fábián László látogatott el Beregszászba. Az eseménynek a főiskola szakképző intézetében található Fodó Sándor Kulturális Központ adott otthont. A két szervezet a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködve ez év júniusában mutatta be a Hídak – korok – Budapest című kiállítást a beregszászi főiskolán. Ennek folytatása volt a most megszervezett író-olvasó találkozó.
Az intézmény nevében Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója köszöntötte a vendégeket és irodalomkedvelőket. Módos Péter, az Európai Utas Alapítvány kurátora, a találkozó moderátora elmondta, a nemzetközileg ismert, Magyarország történelmét bemutató kiállítás (Hídak – korok – Budapest) anyagait egy kötetben gyűjtötték össze, amely mindössze néhány száz példányban jelent meg. A kiadványt a bemutatkozó szerzők több kötetével együtt a találkozón részt vett érdeklődők ingyen megkaphatták, s dedikáltathatták.
A vendégül hívott neves írók és költők meséltek kalandos életükről, felolvastak műveikből, s a közönséggel a hazáját elhagyó, majd visszatért, s az itthon maradó alkotókról beszélgettek.
A rendezvény végén a PCS virágcsokorral köszöntötte Ferdinandy Györgyöt, aki októberben töltötte be 80. életévét, s a főiskolával közösen összeállított ajándékcsomagokkal köszönte meg a négy szerző részvételét, illetve hogy elhozták Beregszászba az élő irodalmat.

Az Európai Utas kiállítása október 8-án nyílt meg a marosvásárhelyi Bolyai Líceumban.

A kiállítást megnyitotta:

Kilyén Ilka, az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület Maros megyei elnöke

és Módos Péter, az Európai Utas kurátora

A kiállítás a Bolyai Farkas Gimnázium első emeleti folyósóján kapott helyet. A kiállítás megnyitója egyben a Székelyföldi Napok rendezvénysorozat első programja volt.

 

 

Az 1956-os forradalom évfordulóján, október 23-én nyílt meg Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában az Európai Utas kiállítása.

A kiállítást megnyitotta:

Szigeti Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh elnöke

és Szomráky Béla, az Európai Utas kurátora.

 

 

Az Európai Utas kiállítása az ungvári Néprajzi Múzeumban

szeptember 8.

A kiállítást megnyitotta:

Vári Fábián László költő

dr. Vida László konzul

Módos Péter, az Európai Utas kurátora

 

 

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.